Gastronómia

Liparské ostrovy boli už v minulosti známe a často navštevované nielen pre famózne minerály a typickú kultúru,ale aj pre kulinárske poľnohospodárske produkty.
Za povšimnutie stoji pestovanie kapár, olív, hrozna, paradajok, oregána či baklažánu, ktoré spolu s ovocím a rybolovom vyzdvihujú ostrovy do povedomia.

 

Dva najznámejšie produkty, známe na celom svete, sú kapary – naložené v soli (možno ich nájsť v každom obchode) a malvázia, tzv. nektár bohov – typické sladké víno pochádzajúce predovšetkým z ostrova Salina.

Mnohé ďalšie plody tejto krajiny ako sú olivy, z ktorých sa vyrábajú chutné oleje, baklažány, sušené rajčiny, olivy v nálevoch so štipkou oregana a feferónky len podčiarkujú eolský pôvod.Platí to aj pre množstvo rýb nakladaných v oleji.Eolská kuchyňa je veľmi podobná tej sicílskej, avšak obohatená koreninami, vôňami a esenciami sa stáva unikátnou a nenapodobiteľnou.